2019. gada 11. decembrī iniciatīvas „Latvijas skolas soma” projekta ietvaros Balvu profesionālajā un vispārizglītojošajā vidusskolā viesojās vokālā grupa „UNIVERSUM”, lai priecētu izglītojamos un skolotājus ar koncertstāstu „Latvijas gadsimts”. Visiem klātesošajiem bija iespēja doties vēsturiskā muzikālā ceļojumā, kas vēstīja par to, kā sākās profesionālā mūzika Latvijā, kā tā attīstījās un, kāda tā ir šodien. Ar nelieliem stāstiem un vizuālām projekcijām vokālā grupa „UNIVERSUM” izdziedāja latviešu komponistu radītās mūzikas ceļu, sākot ar tautasdziesmu vācēju un apdarinātāju Jāni Cimzi.

Tad atsaucām atmiņā mūsu valsts himnas „Dievs svētī Latviju” vēsturi, kā arī tās autoru Kārli Baumani un, kājās stāvot, to svinīgi dziedājām kopā ar vokālo grupu. Tad sekoja stāsts par Latvijas konservatorijas dibinātāju Jāzepu Vītolu, turpinot ar Emīlu Dārziņu, Arvīdu Žilinski, Raimondu Paulu, Imantu Kalniņu, Jāni Lūsēnu, Zigmaru Liepiņu un Uldi Marhileviču. Vokālās grupas „UNIVERSUM” izpildījumā klausījāmies kādu no katra komponista skaņdarbiem gan ar klavieru pavadījumu, gan a cappella.
Vokālajā grupā „UNIVERSUM” ir apvienojušies četri profesionāli mūziķi ar bagātu pieredzi klasiskās un tautas mūzikas žanros. Grupas dalībnieki Baiba Rudzīte, Līga Paegle, Mikus Abaroniņš un Rihards Rudzītis ar savu pieredzi, kas krāta Latvijas profesionālajos koros, kā arī ansambļos FRAMEST un DAILE, kopā izveidojuši koncertstāstu „Latvijas gadsimts”.
Koncertstāsta laikā bija iespēja atbildēt arī uz grupas dalībnieku sagatavotajiem jautājumiem un baudīt brīnišķīgu mūziku.
Caur Latvijas kultūru, komponistu un dzejnieku radītajām pērlēm audzināsim patriotismu sevī!

Benita Urtāne



Vai Jūs atbalstāt ideju par jauniešu debašu kluba izveidi?