2020. gada 3. februāra agrā rītā 25 Balvu Profesionālās un vispārizglītojošās vidusskolas skolēni kopā ar 4 pedagogiem devās ceļā uz Rīgas lidostu, lai turpinātu ceļu uz Dāniju Nordplus Junior projekta “ICT and Culture – learn about 21st century skills and other cultures” ietvaros. Projekta mērķis bija dalīties pieredzē, kā mācību procesā tiek pielietotas tehnoloģijas, kā arī iepazīt dāņu kultūru, dodoties ekskursijās un apmeklējot dažādas kultūrvēsturiskas vietas un muzejus.

Dānijas galvaspilsēta Kopenhāgena mūs sagaidīja ar pavasarīgi siltu un saulainu laiku, kas bija lieliski, jo devāmies ar kājām apskatīt Kopenhāgenas centra apskates vietas. Mācīties un izmantot tehnoloģijas var ne tikai skolā. Mums bija iespēja apmeklēt zinātnes centru Experimentarium, kur ikviens apmeklētājs interaktīvā veidā var mācīties par cilvēka ķermeni, pārbaudīt savas fiziskās spējas, iziet gaismas un sajūtu labirintu, kā arī darīt citas aizraujošas lietas. Otrdien tikām iepazīstināti ar skolas apkārtnē esošajiem kultūrvēsturiskajiem objektiem. Viesojāmies Skovsgard pilī, kura pēc pils pēdējās īpašnieces gribas nonākusi mantojumā dabas fondam un tagad šeit ierīkots kultūrvēsturisks muzejs un izglītojošs centrs. Īpašumā esošā zeme tiek ekoloģiski apsaimniekota un tiek audzēti dažādi dzīvnieki. Bijām aizbraukuši arī uz salas galējo dienvidu daļu, kura robežojas ar Baltijas jūru un kur izvietots dabas parks Vilde Heste (savvaļas zirgi), kā arī apskatījām nelielo ostas pilsētu Bagenkop. Trešdien devāmies ceļā uz Dānijas otro lielāko pilsētu Arhusu, kur atrodas Moesgaard muzejs. Tā kā diena bija ļoti saulaina, pa ceļam varējām izbaudīt Dānijas ainavas – plašos līdzenumus, tiltus, kas savieno salas, ostas, tipiskās mājas, vēja ģeneratorus. Moesgaard muzejs jau pēc ārējā izskata vien ir ļoti interesanta un neparasta ēka. Muzejā interaktīvā veidā parādīts cilvēka evolūcijas stāsts cauri dažādiem laikiem, vērojami arheoloģiski izrakumi un pat mūmija. Mūsu vizītes laikā muzejā bija arī pieejama īpašā izstāde par Pompejiem un Vezuva vulkāna izvirdumu. Ceturtdien piedalījāmies mācību stundās, kuru laikā mācījāmies Microbit programmēšanu. Pēc pusdienām devāmies ekskursijā uz Svendborg pilsētu, bet vakarā sekoja projekta aktivitāšu izvērtējums, apliecību izsniegšana un dāņu tradicionālā ēdiena baudīšana. Neilgi pēc pusnakts jau devāmies ceļā uz Kopenhāgenas lidostu, lai dotos atpakaļceļā uz mājām.
Paši projekta dalībnieki apgalvo, ka šī nedēļa bija lieliska iespēja pielietot savas angļu valodas zināšanas. Visi ir guvuši daudz jaunus iespaidus un zināšanas par Dāniju, tās dabu, valūtu un kultūru. Vairākiem projekta dalībniekiem šis bija arī pirmais šāda veida brauciens, pirmā reize, kad lidoja ar lidmašīnu un nedēļu pavadīja citā valstī, tāpēc brauciens paliks atmiņā vēl ilgi.

BPVV angļu valodas skolotāja Inese Circene




Vai Jūs atbalstāt ideju par jauniešu debašu kluba izveidi?