No 2021. gada 9. oktobra līdz 15. oktobrim Erasmus+ projekta “Be Child – For an Inclusive School” Līguma nr. 2020-1-IT02-KA229-079175_3 ietvaros četri Balvu profesionālās un vispārizglītojošās vidusskolas izglītojamie Sanija Miezīte, Emīlija Zelča, Tīna Ozoliņa un Vivita Baldiņa, kopā ar trīs pedagogiem- Benitu Urtāni, Lienīti Līcīti un Maritu Deņisovu piedalījās projekta pirmajā mobilitātē, kura norisinājās Portugāles pilsētā Aveiro. Projekta partnervalstis ir Latvija, Portugāle, Itālija un Maķedonija.

Pirmās mobilitātes laikā Portugālē izglītojamie aktīvi piedalījās dažādās aktivitātēs, kuras norisinājās gan skolā, gan ārpus skolas. Pirmajā dienā iepazinām Aveiro pilsētu, apmeklējām ievērojamo princeses Svētās Džoanas muzeju, kas atrodas vecajā sieviešu dominikāņu ordeņa Jēzus klosterī. Šis klosteris ir viens no senākajiem klosteriem Aveiro, dibināts 15. gadsimta 2. pusē. Klosteris kļuva slavens galvenokārt princeses Svētās Džoanas klātbūtnes un viņas reliģiskā kulta dēļ. Muzeja pirmajā stāvā redzējām princeses Svētās Džoanas kapu, Jēzus baznīcu, klosteri ar savām kapelām un ēdnīcu. Atmiņā palika Jēzus baznīca, ko rotā grezni zelta koka izstrādājumi kopā ar portugāļu “azulejos” (ar rokām apgleznotas dekoratīvās flīzes) un iespaidīgais princeses Džoannas kaps - baroka mākslas šedevrs daudzkrāsainā marmorā ar skulpturāliem elementiem. Nonākot pilsētas pašā centrā, ieraudzījām tipiskās Aveiro laivas “Moliceiros” ar krāsainiem zīmējumiem abos galos, kas attēlo vēsturiskus faktus, un baudījām jauku braucienu pa Aveiro kanālu. Pilsētas parkā skolēni iesaistījās aktivitātēs, lai savstarpēji iepazītos, sarunātos un kopā ar skolotājiem baudītu pusdienas. Katrs dalībnieks saņēma dāvanu – mugursomu, T- kreklu un cepuri, ko varēja ērti izmantot nedēļas aktivitātēs. Pēc nelielas atpūtas apmeklējām Tronkalhadas jūras ekomuzeju, sāls iegūšanas un ražošanas vietu. Portugālē sāls ir augstvērtīgs produkts, ko izmanto gan ēdiena gatavošanai, gan pārtikas konservēšanai. Dienas beigās prezentācijā vērojām, kā gatavo Aveiro tradicionālo konditorejas izstrādājumu– “Ovos Moles” (Saldās olas) ar cukura, ūdens un olu dzeltenuma pildījumu. Pēc tam nobaudījām šo īpašo gardumu. Nākamo dienu pavadījām kāpjot kalnos, iepazinām kalnu ciematu Drave. Veicām vairāk nekā 12 kilometru garu attālumu. Tas bija iespaidīgi, kaut arī jutām nelielu nogurumu.

Apmeklējām vienu no skaistākajiem ūdenskritumiem Portugālē - Cabreia’s ūdenskritumu. Atpūtas parkā skolēni iesaistījās grupu darbā, modelējot savu sapņu skolu, veidojot plakātu.

Katru dienu iepazinām tuvākās apkārtnes skaistākās vietas, sarunājāmies ar partnervalstu skolēniem un skolotājiem, uzlabojām savas angļu valodas zināšanas un komunikācijas prasmes.

Atrodoties Portugālē, centāmies apgūt vairākus vārdus portugāļu valodā, priecājāmies par skaisto dabu, izbaudījām saules un ūdens peldes, ejot gar Atlantijas okeāna krastu, kā arī braucot ar buru laivām.

Iepazinām skolu, skolotājus, skolēni aktīvi darbojās piedāvātajās aktivitātēs, iepazīstinot ar sevi pārējos portugāļu skolēnus, sacerot dziesmu par projekta tēmu, nodziedot to, prezentējot savu sapņu skolu.

Visas plānotās aktivitātes pārsvarā notika svaigā gaisā, ievērojot drošības noteikumus, saskaņā ar Covid -19 ierobežojumiem.  

Pēdējā dienā pirms aizbraukšanas gan skolēni, gan skolotāji saņēma sertifikātus par dalību projekta mobilitātē.

Izbaudījām vēl vienu vasaras nedēļu, jo laika apstākļi mūs patiešām lutināja – gaisa temperatūra 27-29° katru dienu.  Pavadījām brīnišķīgu un neaizmirstamu nedēļu Portugālē. Atgriežoties Latvijā, turpināsim darboties projektā, pildot dažādus mājas darbus.

 

Projekta koordinatore Benita Urtāne

 

 

 

 




Vai Jūs atbalstāt ideju par jauniešu debašu kluba izveidi?