Jauniešu iniciatīvu projekts “Labbūtības ceļakarte skolā”

Balvu profesionālā un vispārizglītojošā vidusskola

 

            2021./2022.mācību gada pirmais semestris Balvu profesionālajā un vispārizglītojošajā vidusskolā tika pavadīts īstenojot “Labbūtības ceļakartes” aktivitātes.

            Projekta izstrāde sākas jau vasarā. 3 dienas Izglītojamo pašpārvaldes jaunieši – Anna Logina, Ēvalds Miglāns un Kalvis Koļcovs, kopā ar skolotāju Kristu Medni, pavadīja Malnavas koledžā, kur izstrādāja projekta uzmetumu, plānojot aktivitātes gan Izglītojamo pašpārvaldei, gan visas skolas izglītojamajiem.

            Sākotnējās aktivitātes tika paredzētas Izglītojamo pašpārvaldes dalībniekiem. Pirmā tikšanās notika ar neformālās izglītības treneri Sergeju Andrejevu. Sergejs jauniešiem ne vien parādīja dažādas saliedēšanās aktivitātes, bet arī iemācīja, kā no šīm aktivitātēm saņemt atgriezenisko saiti, liekot ikvienam kolektīvam kļūt saliedētākam.

Tika izspēlētas projekta ietvaros iegādātās situāciju spēles – dialogu aplis – vides spēle - un divi spēļu komplekti: “Jūtas. Sajūtas. Emocijas.” Un “Motivācija. Vērtības. Vajadzības.”. Izspēlējot spēles, jaunieši dalījās ar savu pieredzi un stāstīja, kā rīkotos konkrētā situācijā. Aprakstīja savas izjūtas dažādas situācijās. Liels ieguvums bija jauniešu atbalsts viens otram, kad kāds nevarēja izskaidrot vai pamatot savu situāciju.

            Otrā tikšanās Izglītojamo pašpārvaldei bija ar psiholoģi Aiju Brokāni. Jaunieši aktīvi veidoja diskusijas ar Aiju par vērtībām, motivāciju un par Covid-19 radīto seku ietekmi uz jauniešiem, to mentālo veselību. Tāpat tika pildīts uzdevums par veiksmīga cilvēka īpašībām un diskutēts par katru no tām – aktivitāti, kreativitāti, atbildību, pārliecību sevī un komunikatīvajām prasmēm. Jauniešiem bija iespēja privāti uzdot psiholoģei sev svarīgus jautājumus un saņemt padomus, kā risināt problēmsituāciju.

            Projekta galvenā aktivitāte norisinājās mācību semestra noslēgumā – 20.decembrī. Tika rīkota skolas saliedētības diena “Sajūtu karuselis”. Sākotnēji pasākumā tika plānotas 3 stacijas – Zināšanu stacija, Prasmju stacija un Attieksmju stacija. Ņemot vērā Covid-19 ierobežojumus pulcēšanās ziņā, tika izveidotas 9 stacijas, lai katra klašu grupai tiku nodrošināta individuāla aktivitāte.

Pamatā tika atstātas 3 galvenās stacijas, katrai izveidojot vairākas aktivitātes.

1.Zināšanu stacija – jaunieši dalījās un veidoja diskusiju ar katru klašu grupu par jauniešu mentālās veselības problēmām Covid-19 pandēmijas laikā. Tāpat tika runāts par veiksmīga cilvēka īpašībām un motivāciju.

2.Prasmju stacija – šajā stacijā tika izveidotas 4 apakšstacijas. Šo staciju mērķis bija saliedēt klašu kolektīvus ar sportiskām aktivitātēm, kurās nenotiek sacensības. Mērķis – jauniešiem jāmācās sadarboties un komunicēt savā starpā.

3.Attieksmju stacija – šajā stacijā tika izveidotas 4 apakšstacijas. Šo staciju mērķis ir savu iekšējo izjūtu izprašana, pozitīvas vides radīšana klases kolektīvā.

Pēc aktivitātēm katras klases kolektīvs veidoja atgriezenisko saiti – plakātu “Sajūtu karte” -, lai nodotu savas dienas laikā gūtās emocijas, pieredzes un sajūtas. Tāpat tas bija lielisks materiāls izglītojamo pašpārvaldes jauniešiem, lai saprastu, ko nepieciešams uzlabot vai mainīt rīkojot nākamos pasākumus “Sajūtu vilciens”.

Vēlamies pateikties Jaunatnes starptautisko programmu aģentūrai par doto iespēju realizēt projektu Balvu profesionālajā un vispārizglītojošajā vidusskolā. Tāpat lielu paldies sakām mūsu mentoram Sergejam Andrejevam par sniegto atbalstu visa projekta garumā!



Vai Jūs atbalstāt ideju par jauniešu debašu kluba izveidi?