No 2022.gada 5. līdz 9. septembrim Nordplus Junior projekta “Ecologic point of view to the world through the actions we undertake” (projekta līguma nr.NPJR-2020/10169) ietvaros Balvu profesionālās un vispārizglītojošās vidusskolas skolotājas Iluta Balule un Elita Gaile kopā ar 15 lieliskiem un aktīviem vidusskolēniem viesojās Lietuvā, Klaipēdas “Ažuolyno” ģimnāzijā, lai īstenotu projekta aktivitātes.
Pirmdien tika mērots garš ceļš autobusā, pa ceļam apstājoties Jelgavā, lai izkustētos un izbaudītu pilsētas skaistumu. Lietuvā mūsu skolotāji un skolēni tika sirsnīgi sagaidīti - ar Klaipēdas “Ažuolyno” ģimnāzijas mājturības skolotāju pagatavotām vakariņām.

Nākamajā dienā Lietuvas projekta pārstāvji sniedza nelielu sagaidīšanas koncertu un arī ciemiņus no Latvijas iesaistīja tautu dejās. “Ažuolyno” ģimnāzija tika iepazīta ar orientēšanās spēles palīdzību - tas bija jautri un aizraujoši, bija jāliek lietā loģika, zināšanas un komandas darbs. Pēc aktivitātēm skolā projekta dalībnieki devās uz Klaipēdas botānisko dārzu, kurā ļoti daudz uzzināja par augiem un, degustējot tējas, minēja augus no kā tās pagatavotas. Tika apmeklēts arī Lietuvas Piejūras reģionālais parks “Holandes cepure”, kas ir 24,4 metrus augsta klints, no kuras paveras skaisti skati uz jūru. “Holandes cepures” klints ir iekļauta dabas mantojuma vietu sarakstā.
Trešdien projekta dalībniekiem bija fantastiska iespēja doties mācību ekskursijā uz Lietuvas jūras muzeju un delfināriju, lai mācītos par jūras dabas daudzveidību gan no ekspozīcijām, kas iekārtotas, izmantojot jaunākās tehnoloģijas un mūsdienīgus informācijas nodošanas veidus, gan vērojot dažādas zivis un jūras dzīvniekus.
Ceturtdien notika radošās un ar zaļo domāšanu saistītas aktivitātes skolā - būvēti tilti no makaroniem un veidotas gleznas no dabas materiāliem. Katrs atmodināja sevī mākslinieku. Zaļā domāšana sevī ietver arī pēc iespējas vairāk pārvietoties ar kājām, tāpēc pēcpusdienā notika orientēšanās spēlē pa pilsētu, atklājot daudzas skaistas vietas.
Piektdien tika saņemti godam nopelnītie sertifikāti, izskanēja daudzi pateicības vārdi un sekoja ceļš mājup. Projekta dalībnieki saka, ka projekta aktivitātes viņiem ļoti patika – tās bija izglītojošas un interesantas. Tika uzzināts gan par augu, gan dzīvnieku dzīves vidi un dzīvesveidu, dabas un dzīvnieku vides saglabāšanu. Iegūtās zināšanas skolēniem noderēšot mācību procesā, it īpaši bioloģijas un ģeogrāfijas stundās.

projekta dalībnieki